Olika inriktningar
Det finns tre olika grenar och tre svenska utbildningar i musikterapi som leder till yrkestiteln musikterapeut.
- Utbildningen på Musikhögskolan i Stockholm har haft ett psykodynamiskt perspektiv. Psykodynamiskt grundad musikterapi utgörs av en integrering av olika modeller, metoder och perspektiv. Den är teoretiskt förankrad i humanistiska och existentiella tankegångar, och symboliseringsprocesser med förankring i såväl psykologisk som estetisk-filosofisk tradition ingår (Paulander, 2011).
- Den andra grenen är Guided Imagery and Music (GIM) där musiklyssning används som en musikterapeutisk metod. GIM-metoden startade i USA under 1970-talet. Målet är att stödja, påverka och stimulera en persons imaginära inre bildskapande, känslor, minnen och kroppsförnimmelser i syfte att möta och bearbeta konflikter, livskriser, bortträngda och traumatiska minnen samt psykosomatiska problem. Utbildning till GIM-terapeut anordnas av Expressive Arts Stockholm AB (Paulander, 2011).
- Vid Musikterapiinstitutet i Uppsala samt Musikhögskolan Ingesund vid Karlstads universitet har utbildning getts i Funktionsinriktad musikterapi med ett funktionsinriktat perspektiv, sedan slutet av 1980-talet. Funktionsinriktad musikterapi är en musikterapeutisk metod och ges endast individuellt (Paulander, 2011). FMT-metoden skapades i Sverige under senare hälften av 1970-talet. Behandlingen syftar till att återställa eller bygga upp och utveckla perceptuella, motoriska och kognitiva funktioner i hjärnan och nervsystemet. Utbildning till musikterapeut inom FMT anordnas för närvarande av:
- Eskilstuna Folkhögskola – 2 årig distansutbildning
- Lärosätet och centret för FMT-metoden